Fuksinpuiston siemen

Syksyllä siementä hoivaava siiveke leijaili maahan ja jäi odottamaan sopivaa hetkeä. Tai viime vuoden ensimmäinen syysmyrsky, joka Kotkan seudulla heilutteli puita lokakuun alkupäivinä, irrotti siemenen ja kuljetti sen muualta Fuksinpuistoon kiveyksen reunaan.

Luontoa tarkasti näkevä ystävä poimi mustuneiden siemensiivekkeiden joukosta tämän joka oli selvinnyt.

Tämä oli alkanut itää kovaksi tallatun lumen päällä. Siirsimme sen viereiseen kukkapenkkiin. Oli tärkeää tehdä niin, vaalia elämää, vaikka tiesimme että kaupunkipuiston puut istutetaan taimina ja että pian alkavat puiston kunnostustyöt eivät anna siemenelle mahdollisuutta juurtua.

Ihminen tai vaahtera, kaaosteorian armoilla olemme. Mutta jos pääsee kasvun alkuun, saattaa selviytyä puuksi, kukkia kellanvihrein hörhelökukinnoin ja siementää taas uusia sukupolvia. Saattaa selviytyä. Kun vuosikymmeniä sitten oli kamalan vaikeaa, minulla oli pakonomainen tarve murskata työmatkan varrella olevan saarnivaahteran silmuja. Napakat ja pyöreät, vimmalla vihreään avautuvat elämän alut, olivat liikaa ihmiselle jonka toukokuu oli julma.

Huhtikuu on kuukausista julmin,
se työntää sireenejä kuolleesta maasta
– –

Lukemattomia kertoja siteerattujen ja tulkittujen säkeiden kirjoittaja T. S. Eliot näki heräävän luonnon lannistavan voiman noin kuukautta aikaisemmin kuin se, joka asuu pohjoisella pallonpuoliskolla. Nyt kun ei tarvitse enää rusentaa herääviä silmuja kuin murskain romuautoja, saatan kuitenkin poimia jonkun kukinnon ja laittaa sen salaattiin.

Olen terveempi kuin julmana toukokuuna kauan sitten.  

Gramofonissa soi levy jossa laulettiin ”alla vaahteran sävel suruinen yhä vielä kertoo kuka on rakkahin”. Olin lapsi. Juoksin kiireesti ulos kodin puistomaiselle pihamaalle vaahteran alle ja jäin kuuntelemaan kenet suruinen sävel kertoisi rakkaaksi. Odottaessani tein vaahteraneniä. Kunnes väsyin odottamaan.

Kun kuulen savikiekolta (YouTubessa)) Veikko Tuomen grammarirahisevan äänen, muistan myös tahmeasti avautuvan siemenen ja kuinka se keikkui hetken nenänpäässä ja putosi sitten.

Fuksinpuiston siemenestä kuva kännykässä.