Irjoja
Ajatuksia, mielipiteitä, kiukkuja ja kiitoksen aiheita. Yritän muistaa Patrick Moynihan sanat: ”Jokaisella on oikeus omiin mielipiteisiinsä, mutta ei omiin faktoihinsa.”
Kurkistus valtiojohtamiseen
Päivällä televisiosta eduskunnan kyselytuntia. Illalla valtioneuvos Matti Vanhasen kirjoittamaa kirjaa: Kriisien keskellä. Näkymä valtiojohtamisen todellisuuteen. (Otava 2024) Päivällä Antti Lindtmanin (sd) ryhmäpuheen aikana myötähäpeän kansanedusaja…
Tupataan vaikka ei tykätä
Saan parhaan neuvon somen käyttöön jo vuosia sitten ja se pitää, vain pari lipsahdusta. Pirkko Saision kerrotaan kysyneen tyttäreltään Elsalta neuvoja Facebookin käyttöön. Ja tytär…
Kuningattaren karvareuhka
Kun prinsessa Margareeta vieraili vanhempiensa Tanskan kuninkaan ja kuningattaren kanssa Kotkassa vuonna 1958, olin kymmenvuotias ja jo kiihkeä rojalisti. Myöhemmin viehtymys hallitsijasukuihin oli piilossa samassa…
Kirja, syntisen ystävä
Häikäilemättömästä tietomurroista epäilty Aleksanteri Kivimäki tuli istuntosaliin mukanaan Leo Tolstoin War and Peace. Hienoa jos hän tästä eteenpäin heittäytyy tykkänään venäläisiin klassikoihin. Niistä löytyy kaikki…
Raportti mielipidekirjoituksista eli lähtihän se lapasesta
Kun ensimmäiset lauseet kirjoittuvat tutulla fontilla Palatino Linotype, olen innostunut, vaikka tiedän että kirjoitusrupeamasta saattaa tulla työläs eikä se välttämättä edes onnistu. Kun rupesin kirjoittamaan…
Ensin meni hermot
Kirjan ilmestymisen jälkeen ensimmäiset palautteet saivat sydämen hyppäämään kanin loikkia. On surullista, että sanomalehdet enää harvoin julkaisevat kritiikkejä. On kuitenkin lukijat, kirjabloggarit, vinkkaajat. Olen niin…
Mutta kokiko kirjailija tulleensa hyväksi kivenhakkaajaksi?
Toivo Pekkanen 10.9.1902 -30.5.1957 ”Kuulkaahan, sanoin lähimmälle kivimiehelle, kuulkaahan! Vaikka en osaakaan hakata kiviä niinkuin te, osaan kyllä kantaa pieniä kiviä ja hiekkaa!” Poikasena Toivo…
Kaksi kirjaa joissa myös ne ovat meitä
Avasin tyhjän tiedoston ja tallensin tuttavallisesti nimellä Elisa ja Jenni kirjoittaakseni kahdesta kirjasta: Elisa Aaltolan Esseitä eläimistä (2022) ja Jenni Haukion muistelmista Sinun tähtesi täällä…
Miksi meillä ei pelata Afrikan tähteä
Istumme lattialla ja pelaamme innoissamme joulupukilta saatua lautapeliä. Kun pelimerkistä kääntyy huivinaamainen roisto, hyppäämme ylös, hypimme ja tanssimme ja hoilaamme ”Afrikka on mustan neekerijatsin maa…”…
Läpi harmaan kiven
Pohjoisesta Kotkaan tuovan tien varrella, asfaltin ja kallioseinämän puristuksessa on kukkinut ties kuinka monena vuotena päivänkakkaramätäs, röyheän elinvoimaisena paikassa jossa ei yhdenkään luojanluoman uskoisi kukoistavan….
Perhonen ja kivi
Kiertoliittymässä lähellä sairaalaa, Kotkassa Kotkantiellä, on taideteos. Teräsperhosen siipien väli on neljä metriä ja korkeus kaksi metriä. Teräksiset siivet kimaltavat auringossa ja näyttävät niin keveiltä, …
Uupuneet
Oli tarkoitus kirjoittaa muodoltaan ja sisällöltään tietoa välittävä, arvottava ja merkityksiä etsivä kirja-arvio. Mutta tämän kirjan kirjoittajahan on sisareni uupumuksessa, kilpirauhasvaivoissa, innostuksessa ja itsetunto-ongelmissa! Muistan…
Tulkaa tänne, tulkaa kanoja katsomaan
Tarhaelä(i)mien ensimmäisen lauseen merkitsin muistiin jo koronaa edeltävä kesänä Sesto San Giovannissa Italiassa: ”Tulkaa tänne, tulkaa kanoja katsomaan.” Mamma Orabellan kutsu oli pitkään aloituslause. Se…
Meni ihon alle
Kun sinimustan hallitusohjelman kirjauksia julkaistiin ja niistä sai lukea medioista, aloin voida pahoin ihan fyysisesti. En somevuosieni aikana ole kommentoinut linkkejä ja postauksia yhtä monilla…
Kaksi kuvaa
Poseeraminen on kiusallista. Tarkoitan poseeraamista valokuvausta varten. Ikääntymisprosessi ei selitä kamerakammoani ainakaan kokonaan, vierastin kameraa jo lapsena, sen jälkeen kuin näin valokuvassa samettimekon alta…
Fiktio melkein kuin faktaa, vai miten se oli
Pian ilmestyvässä romaanissani Tarhaelä(i)miä romaanihenkilö Teija ei ”ikimaailmassa voisi kertoa ystävälleen, että hänen kotimaassaan oli ihminen jonka mielestä kansalaisjärjestöiltä pitäisi evätä toimilupa jos nämä pelastavat…
Mitä jos manner murtuu?
Suomen väistyvä hallitus näyttäytyy hyvin edistyksellisenä – vähän kauempana. Kun italialaiset puhuvat Marinin hallituksen toimista, he eivät tarkoita että naisia, biletystä ja nahkatakki, vaan vaikeissa…
Kaksi katua
Ranska ja Italia ovat tukkanuottasilla yhdestä jos toisestakin. Onko Mont Blancin huippu Ranskan puolella vai Monte Biancon huippu Italian puolella? Miksi ihmeessä Mona Lisa hymyilee…
Kriitikko väärinpäin
Tarkkasilmäinen kysyi miksi pidän Mikkoa väärinpäin, enkö pidä hänestä? Kotkalainen lukija huomasi, että puhelimen kuvan blogisivuston kuvan kirjajonossa on yksi kirja ylösalaisin, eli sottosopra, niin…
Ei pidä tornia syyttää jos nenä on vino
Pisan kalteva torni sietää pehmeän maan rakennettaan uhmaamassa, sietää saamansa vasta-argumentin, pettymyksen että tuollainenko se vain onkin, sietää poseeraukset ja selfiet sekä saastelaskeumat ja muurin…
Sataprosenttisesti suomalainen
Katselen edelleen vanhoja karttoja. En myöskään ole päästänyt kädestäniSuomaata (2022). ”Täällä monet paikannimet edelleen olivat sekoitus suomea ja ruotsia ja toisinaan vieläkin useampia kieliä”, sanoo…
Vieraskynä: Oikeudenmukaista tiedonvälitystä?
TUULA RUONALA kommentoi ja laajentaa kirjoitusta Minäkin rakastan paljastuksia kysymällä minkä verran kirjailijalla pitäisi olla oikeus päättää teoksensa käytöstä. Irja Sinivaara tarttuu tärkeään asiaan. Hän…
Sotamies saapuu suon laitaan
1600-luvulla muuan sotamies matkaa meren yli vastaperustettuun Kokkolan kaupunkiin, sieltä pitäjän itäisimpään osaan mäelle jonka lähellä on puro ja suo. Nykyisin Nevabacka asettuu Kaustisen ja…
Minäkin rakastan paljastuksia
En tykkää tavasta, jolla julkisuuden henkilöiden muistelmia ja elämäkertoja esitellään medioissa. Toimittajat pikakelaavat kirjan, jota on ehkä kirjoitettu monta vuotta, ja nostavat otsikoihin tietyt kohdat,…
Vieraskynä: Kutsu matkalle
Olavi Heinon maalauksia Kotkan pääkirjasto 23.3 – 1.5 2023 Taiteilija kertoo: Näyttely koostuu Merisarjan, Laiturisarjan ja Keulakuvasarjan öljyvärimaalauksista sekä kolmesta ikkunamaalauksesta. Näyttelyn maalaukset välittävät kuvan…
Fuksinpuiston siemen
Syksyllä siementä hoivaava siiveke leijaili maahan ja jäi odottamaan sopivaa hetkeä. Tai viime vuoden ensimmäinen syysmyrsky, joka Kotkan seudulla heilutteli puita lokakuun alkupäivinä, irrotti siemenen…
Kirjasto vinkkaa vihreää
Otin kirjaston uutuushyllystä Keltaisen kirjaston opuksen numero 533. Peruutin varauksen sijalta kahdeksan. Kaksikymmentäkaksi sivua luettunani en tiedä luenko faktaa vai fiktiota. Tiedän lukevani kiehtovaa, mukaansatempaavaa,…
Runouden alaluokkaa etsimässä
Ryhdyin tähän kirjoitukseen kun vielä mietin Hyppää pois! runokirjan kritiikkiä ja kritiikistä alkanutta polemiikkia. Olisi mukava tietää mitä kustannustiimissä oli keskusteltu kirjan luokituksesta: ei ihan…
Jättiläinen olohuoneessani
Kun Riikka Purra lausahti television vaalikeskustelussa jättiläisestä olohuoneessa, katsahdin ympärilleni: tauluja seinällä, kirjoja hyllyssä, Marimekon kuosia ja Aalto-maljakko, taideteollisuuden ja käsityötaidon tuotoksia, suomalaista muotoilua ja…
Lisää ulkomaalaisvahvistuksia maahanmuuttoon
Keskustelumme maahanmuutosta Juho Eerolan kanssa (KS 15.2. ja KS 17.2.) kirjoittuu erilaisista käsityksistä maailmasta, ihmisistä, suomalaisuudesta. Juho Eerola: ”Kun urheiluseurat hankkivat riveihinsä ulkomaalaisen, on kyseessä…
irjoja
Kun romaani Tarhaelä(i)miä, joka ilmestyy heinäkuussa 2023, valmistui kustannustoimittajan luettavaksi kevättalvella, osallistuin Facebook-keskusteluun, johon tuli myös Juho Eerola. Minun mielestäni maahanmuuttajien, myös pakolaisten, pitää olla…