Vieraskynä: Kutsu matkalle

Olavi Heinon maalauksia Kotkan pääkirjasto 23.3 – 1.5 2023

Taiteilija kertoo:

Näyttely koostuu Merisarjan, Laiturisarjan ja Keulakuvasarjan öljyvärimaalauksista sekä kolmesta ikkunamaalauksesta. Näyttelyn maalaukset välittävät kuvan viimeaikaisen työskentelyni tavoitteista ja motiiveista. Erityisesti kolmea nimettyä sarjaa olen työstänyt jo vuosia. Niiden maalaukset kiinnittyvät mereen, se on kattava teema, joka eriytyy ja varioituu jokaisessa sarjassa eri suuntiin.

Merisarjassa haluan uudistaa pitkää merimaalauksen traditiota omalla maalaustekniikallani, sekä tuomalla uusiin maalauksiini sanoja ja kirjaimia, jotka ”rantautuvat”. Näissä maalauksissa kaksi minua kiinnostavaa asiaa: runous ja maalaus yhdistyvät.

Merisarjaan kuuluu myös kolme maalausta satamaruusuista. Olen maalannut sarjaa laivatytöistä – satamaruusuista jo muutaman vuoden. Yksi näyttelyn maalauksista on HILDA.

Sain kirjailija Silja Koivistolta viime syksynä valokuvan hänen isoisotädistään Hildasta, sama valokuva on Siljan julkaiseman kirjan Sataman kapakan Hilda, kansikuvana. Hildan olemus, ja etenkin vaatteet valokuvassa vaikuttivat siten, että tiesin heti millaisen maalauksen teen: kohtalokas yön satama, saksalainen laiva, väreinä oranssia, keltaista, mustaa ja harmaata. Hilda seisomassa laskusillan edessä surumielinen katse kohti katsojaa.

Onko Hilda menossa laivaan vai tulossa sieltä? Ammuttiinko Hilda tämän yön jälkeisenä päivänä ravintola Rauhassa vuonna 1939? Joskus tarina on maalauksen lähtökohtana, myös maalaus voi kätkeä itseensä tarinan.

Keulakuvasarjassa käytän muotoina vanhojen purjelaivojen keulakuvia – kaljuunakuvia. Maalauksissa ne kohoavat merenpohjan pimeydestä kohti valoa, eli ne ovat matkalla unohduksesta näkyviksi. Näissä maalauksissa todentuu muodon ja värin lisäksi aika: vanha keulakuva – moderni maalaus.

Laiturisarjassa istuu tyttö selin katsojaan, ja todentaa usein menneisyyden romanttista merimaailmaa yhtä hyvin kuin oman sisäisyytensä maailmaa.

Taidemaalari ja runoilija Olavi Heino

Hilda (2023), öljyväri. Sataman elämää paljoin kuvannut taiteilija sai innoituksen tähän työhön Silja Koiviston mukaansatempaavasta tietokirjasta Sataman kapakan Hilda.