Ulla-Maija Sievinen: Aviopari risteyksessä

– ja mitä sitten tapahtuu

Hmmm aika yleinen tuo lähtökohta, moni varmaan mietti katsomossa Risteys-näytelmää katsoessaan. Ja tämän havainnon tehtyään seurasi yhä kiinteämmin, mitä näyttämöllä tapahtui.

Niinpä, näinhän se usein käy: keski-iän alla pitkään yhdessä olleen parin toinen osapuoli törmää tilanteeseen, jossa huomaa, että toisen kanssa ei ole pitkään aikaan voinut puhua, turhautuminen iskee päälle monelta rintamalta, seksi on tylsää. Yksinäisyys painaa niskaan, vaikka toinen onkin siinä vieressä tai sitten ei ole vieressä, vaan työssä ja muualla omissa kuvioissaan.

Yhteiset rutiinit alkavat maistua ikävälle. Aikaa sitten koetut epäoikeudenmukaisuudet nousevat mieleen. Ja sitten tämä turhautunut nainen tapaa miehen, joka alkaa loistaa hänen mielessään ihmeellisenä ja ihanana. Vaikka hän ei itse asiassa tiedä tuosta miehestä juuri mitään, lähinnä sen, että mies on naimisissa ja hänellä on lapsia eikä hän halua erota.

Ella Mustajärvi ja Mikkomarkus Ahtiainen ovat huikeita näyttämöllä. Heissä on tuskaa, kipinää, toivoa, halua lopettaa, halua jatkaa, syytöstä ja taas kerran toivoa. Heidän repliikkiensä kautta koko tilanne kuoriutuu kerros kerrokselta, ja keskustelut keittiössä muuttuvat jännitysnäytelmäksi.

Se on (jälleen kerran?) nainen, joka käynnistää tämän keskustelun monien unettomien öiden jälkeen. Ensin mies ohittaa hänen lauseensa ja suosittelee brandya tai muuten vaihtaa aihetta. Sittemmin mies alkaa kuunnella. 

Mies ja nainen opettelevat sanoittamaan sitä, mitä oikeastaan elämältä ja toisiltaan haluavat. Ei tunnu siltä, että nainen välttämättä haluaisi jättää miehensä, vaan oikaista monia asioita. 

Kun he tanssivat, läheisyyden tunne palaa hetkeksi kosketuksen kautta. Kosketus on usein kohtaamista, vaikka asiat tuntuisivat sekavilta. 

Koko tunteiden vuoristoradan nousuissa ja laskuissa on kyse toivosta ja taistelusta toivon säilymiseksi. Kumpikin oppii itsestään ja toisesta uusia ja tärkeitä asioita. Mutta ne ovat joskus vaikeitakin asioita.

En kerro, miten tässä lopulta käy. Kannattaa mennä katsomaan, miten tämä arjen jännitysnäytelmä etenee ja mihin se johtaa.

Risteys nähdään Kotkan Kaupunginteatterissa Suomen kantaesityksenä. Käsikirjoitus on brittiläisen David Elbridgen tekemä ja ohjaaja Sami Hokkasen valinta Kotkaan. Lavastus on Lucie Kuropatovan ja pukusuunnittelu Kati Kamppisen.