Vieraskynä: Kotkalaisen kustantamon uudet kirjat

Kustantamo etc esittelee uutuuskirjansa. Luvassa vauhtia ja vaarallisia tilanteita – niin kuin Kotkassa pitääkin!

Kari Karppanen: Yksityisetsivä Kojamo ja salakuljettaja Laitisen aarre. etc.2023

Pakkaa sekoittavat salaperäinen kaunotar Samarkandista, kasvissyöntiin hurahtanut natsi, Katariinan filosofoiva veneenveistäjä ja hittisivuja sepittelevä riiminikkari.

Eletään 1970-luvun intiaanikesää Kotkan Katariinan rauhallisessa puutalolähiössä. Yksityisetsivä Kojamo seuraisi mieluummin suosikkijoukkueensa pelejä ja kuuntelisi vinyylilevyjään, mutta suostuu rahapulassaan ottamaan vastaan jutun, joka hänestä tuntuu aluksi pelkältä vitsiltä. Pian hän kuitenkin ymmärtää olevansa keskellä mysteeriä, joka yltää aina vallan korkeimmalle huipulle. Kojamo yrittää luovia läpi legendojen ja valheiden verkon, jossa tarina muuttuu alati kertojan mukaan. Pakkaa sekoittavat salaperäinen kaunotar Samarkandista, kasvissyöntiin hurahtanut natsi, Katariinan filosofoiva veneenveistäjä ja hittiviisuja sepittelevä riiminikkari. Käypä Kojamo Haapasaaren kummituksenkin pakeilla. 

Mika Kempas: Musta Kotka. Kuvat: Vesku Lanki. etc. 2023

Teos on kirjallinen palapeli, joka yhdessä mustavalkoisten valokuvien kanssa muodostaa koukuttavan ja runollisen tarinan satamakaupungista, pidetyistä ja unohdetuista lupauksista sekä tehtävästä, jota ei voi jättää kesken. Tapahtumat käynnistyvät yhden palstan mittaisesta uutisesta, jossa kerrotaan mitättömän elämän päätyneen lyhyiksi virkkeiksi. Usvan myötä satamaan saapuva mies kuittaa menneisyytensä velat ja poistaa vuosien kerryttämän painolastin. Matkan varrella uutisten määrä kasvaa, mutta lauseet pysyvät lyhyinä ja täsmällisinä.