Vieraskynä: Kun päätin perustaa kirjamessut
TARJA TORNAEUS
Siitä on yli kymmenen vuotta aikaa, kun perustamani kustantamo (Reuna) aloitti kirjamessuilla kiertämisen. Oltiin Turun messuilla pikkuruisella osastolla ja todettiin, että osaston pitää olla suurempi. Sitten oltiin Helsingin messuilla yhteisosastolla kolmen muun kustantamon kanssa ja todettiin, että oma brändi hukkuu. Sitten oltiin aina vaan isommalla osastolla ja porukalla Turussa, Helsingissä, Jyväskylässä
Vähitellen kävi kuin Roope Ankan ja Kroisos Pennosen kilpavarustelussa: kun aina vain rakennetaan suurempaa ja suurempaa, kaikki rahat menevät siihen, ja hermot menevät siinä sivussa. Monta kuukautta valmisteltiin muka vuoden suurinta ja tärkeintä myyntitapahtumaa, mutta myydyillä kirjoilla sai hädin tuskin matkat, hotellit ja messukeskuksen ylihintaiset lounaat maksettua.
Nämä kokemukset olivat yksi syy siihen, että päätin perustaa omat messut, joissa jokaisella on
samankokoinen osasto, ja se maksaa kaikilta saman verran. Hermot olivat pettäneet myös isojen messujen ohjelmalavojen järjestelyihin. Kirjailija ja haastattelija matkustivat messukaupunkiin, löysivät messukeskukseen ja kustantamon osastolle, ja sitten hyvissä ajoin lähdettiin omaa esiintymislavaa kohti valmistautumaan puolen tunnin keskusteluun. Lavan kulmalla kävi ilmi, että 30 minuuttia onkin 25 minuuttia, koska vaihtoon pitää varata aikaa, eikä yleisön saa missään tapauksessa antaa esittää kysymyksiä, koska silloin aikataulu pettää. Eikä lavan viereen saa jäädä notkumaan lukijoiden ja kuulijoiden kanssa, se häiritsee seuraavaa esiintyjää.
Näiden kokemusten jälkeen päätin, että minun kirjamessuillani keskusteluun jätetään aikaa ja mennään vaikka lukijoiden kanssa lettukioskille jatkamaan juttua.
Sitten pohdin, että miksi kirjamessujen pitäisi olla suurimmissa kaupungeissa, joissa pysäköinti on hankalaa ja joka paikassa on ruuhka. Miksei kaikki voisi olla pienimuotoisempaa, leppoisampaa ja kiireettömämpää. Onhan lukeminenkin hyvin yksityinen tapahtuma; miksei kirjailijan ja lukijan kohtaaminenkin voisi olla intiimi elämys, hetki jopa kahden kesken. Vähän murehdin sitä, haluavatko kirjailijat tulla pienelle paikkakunnalle, jossa ei pääse parrasvaloihin. Turhaan murehdin, kerran Myllykoskella käytyään moni halusi tänne uudestaan.
Kymi Libri -kirjamessut järjestetään kolmannen kerran 20.–22. heinäkuuta, keskikesällä loma-aikaan ja lomamielellä, kaukana kirja-alan perinteisistä myyntisesongeista. Nyt ei olla myymässä isänpäiväksi eikä jouluksi sitä vuoden top5-lahjalistaa, vaan etsitään kirjallisia aarteita, harvinaisuuksia ja erikoisuuksia, kiinnostavia tarinoita ja mukavia kirjailijoita, musiikkia ja visailua haastattelujen lomassa.
Nyt lähdetään melontaretkelle kirjailijan kanssa, tehdään työpajassa kirjoista tauluja ja rentoudutaan välillä näytelmäpalojen parissa.
Tämän kesän ohjelma löytyy: