Vieraskynä, Marianne Mikola: Kertomus Kotkan ajureista – paikallishistoriaa ja vähän muutakin

Marianne Mikola: ”Eikös olisi yhdistyksen ruvettava hommaamaan omaa taloa”
Kotkan Ajuriyhdistys 1906-1973, 160 s.

Hovinsaarella asuva opas, Marianne Mikola, on asuinalueensa rosoisen historian innoittamana kirjoittanut kertomuksen Kotkan Ajuriyhdistyksen toiminnasta. Kertomus perustuu sinkkiarkun sisältöön: yhdistyksen alkuperäisiä, käsin kirjoitettuja asiakirjoja ja kuitteja. Kertomus etenee päiväkirjanomaisesti ajureiden matkassa, mutta rinnalla seurataan Suomen ja Kotkan kehitystä lukuisien historiallisten tosiasioiden muodossa.


Kirjan tarina alkaa ajalta ennen Suomen itsenäisyyttä. Silloin taloissa ei ollut juoksevaa vettä, ei keskuslämmitystä tai sisävessaa, mutta oli jo Kotkan kaupunki ja kaupungissa monta sahaa. Norjan pojat olivat saapuneet Kotkaan 30 vuotta aiemmin ja suurin osa heistä oli jo ehtinyt lähteä takaisin Norjaan tai muualle.


Ihmiset ja tavarat liikkuivat hevosvoimalla, autot odottivat vasta vuoroaan. Kotkan Ajuriyhdistys syntyi vuonna 1906 ja tarpoi läpi sotien sekä pulavuosien. Yhdistys huolehti jäsentensä ammattiasioista, mutta yhtä tärkeänä pidettiin jäseniä yhdistäviä huvitilaisuuksia.


Tässä kirjassa kerrotaan ammattikunnasta, jonka toiminta päättyi suunnilleen viime vuosisadan puolivälin paikkeilla. Henkilö- ja tavaraliikennettä hoidettiin vuosikymmeniä hevosvaunuilla ennen autoilun yleistymistä. Pika-ajurit olivat taksiliikenteen edelläkävijöitä ja ajurit hoitivat samanlaisia kyytejä kuin taksit nykyisin: asiointimatkoja, ravintola- sekä sairaskyytejä, matkustajakyytejä satamaan ja rautatieasemalle. Kuorma-ajurit hoitivat kaikenlaisen tavaran ajon muutoista raskaisiin kuljetuksiin – tiilenajosta tukkien vetämiseen.


Tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Kotkan Ajuriyhdistys ry lopetettiin – virallisesti ja sääntöjen edellyttämällä tavalla.


Paikallishistoria on paikallista tuotantoa. Teos on kirjoitettu Hovinsaarella, sen on taittanut
kotkalainen graafinen suunnittelija Nunnu Halmetoja / RiimuRaami ja kirja on painettu Kotkassa Painotalo Westmanilla.

Kirja on myynnissä Merikeskus Vellamon museokauppa Plootussa viikko 31 alkaen.
Hinta 32 €.
Lisätiedot / yhteydenotot: Marianne Mikola, puh. 044 580 3307,
marianne.mikola@gmail.com