Parasta Kotkasta on parasta Suomessa

Eija Anttila, Pekka Vainio, Otto Vakkari: Puistopääkaupunki Kotka. 2023. Käännökset englanniksi: Hannu Hakala.

Puistopääkaupunki Kotka on kirja, jossa kaikki elementit ovat kohdillaan. Ammattitaidolla toimitetun kuva- ja tekstiaineiston lisäksi tekijät haluavat kirjan olevan myös puistokierroksilla mukana kulkeva opas.

Otto Vakkarin laatimat kartat ja Hannu Hakalan englanninkieliset käännökset antavat kirjalle suuren lisäarvon.

Mukava tunne pitää kädessään painotyötään myöten kotkalaista kirjaa perin juurin kotkalaisesta aiheesta, kerronnaltaan informatiivista, mutta myös intiimiä.

Tekstiosuuden kirjoittanut ja kirjan toimittanut Eija Anttila kertoi julkistamistilaisuudessa (13.4.), että pitkän päivätyön Kotkan puistojen parissa työskennellyt Heikki Laaksonon oli innostunut kirjaideasta, mutta halunnut jäädä itse taustalle. Sitä kotkalaiset eivät olisi sallineet. Vaikeuksien kautta hiljenevästä teollisuuskaupungista mutalampineen maailmallakin tunnetuksi tulleeksi puistokaupungiksi – vaati neljäkymmentä vuotta paljon rohkeutta, ehkä uhkarohkeuttakin, puheita, vakuutteluja, yhteistyötä, tinkimättömyyttä, varmasti myös hammasten kiristystä.

On ollut sellainenkin aika jolloin ainakin jotkut kotkalaiset pitivät Laaksosen näköalaoja täytenä haihatteluna.

”Kotka, kotkalaiset ja koko suomalainen viherrakennusala saavat olla lievästi kiitollisia sille ammatinvalinnan ohjaajalle Kotkan työvoimatoimistossa 1970-luvulla, joka johti varmastikin tietämättömyyttään Heikki Laaksosen harhaan.”

Laaksonen oli kiinnostunut arkkitehdin ammatista, mutta ammatinvalinnanohjaajan mukaan lukion lyhyellä matematiikalla ei voisi hakea arkkitehdin opintoihin. ”Vasta monta vuotta myöhemmin Laaksonen sai tietää, ettei lyhyt matematiikka suinkaan olisi ollut esteenä, mutta siinä vaiheessa hän oli jo löytänyt toisen polun.”

Niitä polkuja saamme kulkea, me kotkalaiset ja vieraamme, vaikkapa erämaahenkisessä Koskipuistossa Kymijoen Langinkosken haaran itäpuolella. Koskipuisto on puutarhaneuvos Heikki Laaksosen viimeinen mittava puistorakennuskohde Kotkassa ennen eläkkeelle  jäämistä.

mde