Sattumajasattuma eli Malte Haavikon elämää
Olli Sarpo: Haapajahaapa. (2023) Romaani. Reuna.129 s.
Ensin on lause. Olli Sarpon Haapajahaapa on kirja, jossa suomen kieli palkitsee ensimmäisessä virkkeessä, kirjailijan tervehdyksessä lukijalle: ”Kokonaisuus on osiensa summa. Pulmallista on kokonaisuuksien suuri määrä, niitä taitaa olla noin seitsemän miljardia.”
Aikaisemman perusteella osaan odottaa hyvää kieltä ja merkitysten syvyyttä. Saan myös kelpo juonen.
Kieli on kirjailijan tärkein tavara. Vain hyvän kielen avulla voidaan loihtia uskottavia ja uskomattomia hahmoja, kielen avulla luodaan merkitykset. Kirjailijan varsinaiset työvälineet, kuten mielikuvitus, assosiaatiot ja mielikuvat, muistikuvat, kokemukset, asiantuntemukset ja tuntemattomat asiat, palvelevat kieltä ja kieli palvelee niitä.
”Muistikuvat voi nähdä sokkelina, jolle kokonaisuus rakentuu ja mielikuvat vielä olemattomina rakennustarpeina.”
Olli Sarpon työvälineillä syntynyt Malte Haapajahaapa ( Haapa, Haavikko) on aivan tavallinen, ja vallan erikoinen mies. Kirjassa on vahvaa nimien symboliikkaa. Malte vaihtaa sukunimensä hetkeen ja mieleen sopivaksi. Hän ei tiedä miten hänen tyttärensä etunimi kirjoitetaan. Mutta mitä nimi Malte tarkoittaa? Wikipedian mukaan se on lyhentymä saksalaisesta Helmwaldista jonka osat tarkoittavat suojelijaa ja valtiasta.
Malten tarinaan tunkeutunut filosofinen ajattelija, kieltä ja merkityksiä pohdiskeleva Olli Sarpo sekä tästedes tapahtuvan kertoja kirjoittavat Malten pois kaikesta turhasta. Romaanin teemoissa kysytään mm. mahtuuko yksi(kään) seitsemästä miljardista normien rutiineihin. Kysytään myös paperin teon mielekkyydestä. ”Olen saanut olla osasyyllisenä siitä sivistyksestä, jonka leviämisen maailman joka kolkkaan teki mahdolliseksi paperi.”
Perheensä hylkäämä ja työttömäksi jäänyt Malte kulkeutuu eduskantatalon edustalle ja jää seuraamaan ympäristöaktivistien järjestämää sekasortoon päättyvää mielenosoitusta. Vaikka Malte vielä luulee ulkopuolisuuden olomuodossaan etteivät maailman asiat kuulu hänelle, hän alkaa selvittää osallisuuttaan ”maailman sotkemiseen”. Onko Malten osallistuminen (ei-osallistuminen) mielenosoitukseen, jolla on seurauksensa, sittenkään sattumaa?
Vähitellen Malten ulkopuolisuus muuttuu asianosaisuudeksi, kun hän vapaana perheestä, ammatista paperin (!) parissa, ottaa ohjat omiin käsiinsä – jopa oikeussalissa.
Franz Kafkan Oikeusjutussa syylliseltä kysytään ”- – millaista vapauttamista te toivotte. On kolme mahdollisuutta, nimittäin todellinen vapauttaminen, näennäinen vapauttaminen ja jutun jarruttaminen.
Haapajahaapa kysyy samaa kysymystä. Malten muodonmuutos taitaa olla kafkalaista muodonmuutosta siedettävämpi. Mies päätyy Myllykoskelle, jossa ei ole enää paperitehdasta – mutta ei suinkaan hyönteisenä.
Ehkä Myllykoskella on jotakin muuta.