Uuden dekkarisarjan pelinavaus oikeuspsykologiaan

Vera Vala: Italialainen peli. WSOY. 414 s. 2022.

Vera Valan uuden dekkarisarjan avausosan nimi Italialainen peli tarkoittaa shakkitermistössä  rauhallista pelinavausta.

Viittaako symbolinen nimivalinta uuden dekkarihahmon Salla Kotkan olosuhteeseen valmistuvana, taidoistaan kenties vielä epävarmana oikeuspsykologina?  Vai viittaako se dekkarin alkuosan verkkaiseen aloitukseen, jossa kertoja perehdyttää lukijaa profilointiin, poliisin käyttämiin psykologiatieteen menetelmiin?

Psykologisen jännitysromaanisarjan ensimmäisessä osassa hidas aloitus on perustelua. Siinä pohjustetaan myös sarjan tulevia osia. On hyödyllistä tietää vähän siitä mihin profiloinnissa on päästy sitten Viiltäjä-Jackin, vaikka sitten Hannibal Lecterin. Sallan päämiestä epäillään sarjamurhaajaksi.

Salla Kotka pääsee heti valmistumisen kynnyksellä tositoimiin milanolaisen asianajotoimiston leivissä ja naisten talossa, jossa autetaan väkivallan ja hyväksikäytön uhriksi joutuneita naisia.

Italialainen peli on genretietoinen dekkari naispuheen suuntaan.  Sarjamurhaajan uhrit ovat yleensä näkymättömiä naisia kaduilla, tai kadun aurinkoisella puolella kulkevia, mutta elämänkohtaloiden pelkoon ja ahdinkoon heittämiä. Italialaisen pelin teksti havaitsee vainotun naisen ja puhuu hänen puolestaan. 

Vielä lukija ei saa tietää kovin paljon päähenkilöstä. Vihjeenomainen kerronta avaa sen verran, että Sallan menneisyys uhkaa nykyisyyttä, ja että hän on pakosalla Suomesta, sekä pakosalla italialaisen isoäitinsä vallankäyttöä.

Kadun aurinkoisella puolella, mutta pelkoon heitetty, hänkin.

Salla Kotka pyrkii jo opiskelupoluillaan kohtamaan – jotakin mitä emme vielä tiedä. Jännittävää.

Joskus mietin, pitääkö kaikilla keskeisillä dekkarihahmoilla(kin) olla ominaisuus? Lähtökohtaisesti pitää olla, tabula rasa ei tarinaa kuljeta. Toivottavasti tulevaisuudessa Sallan muut aistit kehittyvät korvaamaan kasvosokeuden niin että se jäntevöityy kerrontaan.

Kun muutama peliä avaava siirto on tehty, kerronta tiivistyy ja tihentyy trillerin tavoin.

Vastoin italialaista eetosta Sallalla ei taida olla motivaatiota rakastaa isoäitiään. Kirjan muita henkilöhahmoja voi rinnastaa vaikka syyttäjä Imma Tatarannin vauhdikkaaseen ja äänekkääseen joukkoon. Suosittu tv-sarja sijoittuu etelä-Italiaan. Salla työtovereineen työskentelee pohjoisessa, ehkä Tatarannin henkilöitä hiukan hillitymmin.

Nykyisen kotikaupunkinsa Milanon Vera Vala näyttää viitteellisesti, mutta osuvasti. Suurkaupungin sosioekonominen kerroksellisuus kiteytyy virkkeeseen: ”Via Monte Napoleonella eräästä liikkeestä astui ulos turvamiesten ympäröimä saudiprinsessa, hänen edessään kipitti kahdentoista sentin koroissa ja minihameessa mallinurasta haaveileva tyttö. Kirkon edessä harmaisiin pukeutuneet nunnat söivät gelatoa.”

Jossakin lähellä istuskelee kerjäläisiä nojaillen palazzojen marmoriseiniin.

Kun muutama peliä avaava siirto on tehty, kerronta tiivistyy ja tihentyy trillerin tavoin. Pelilaudalle tulevat uudet tyypit ovat (minun luennassani) syyllisiä vuorotellen. Ja sen kerran kun olen varma syyllisestä, erehdyn pahan kerran.

Italialaisessa pelissä ratkeaa yksi rikos, toinen ja kolmas pitää jännitystä yllä. Sarjan toinen osa Sisilialainen puolustus, shakkitermi tämäkin, ilmestyy elokuussa 2023.

Kustantajan sivu löytyy täältä.