Omat kirjat
- Tarhaelä(i)miä, romaani, Reuna (2023)
- Meidän Maija, maailman matkaaja, elämäkerta (2022)
- Vaikka minne maailmassa, elämäkertaromaani, Reuna (2021)
- Tuulen alla, romaani, Karisto, (Suursaari-sarja) (2019)
- 16 tarinaa toivosta – antologiassa novelli Kivityönainen, Tammi (2013)
- Kevään hämärä, romaani, Tammi (Suursaari-sarja) (2011)
- Sinisiin ilmoihin, romaani Tammi (Suursaari-sarja) (2009)
- Naisten viikko, novellikokoelma, Tammi (2007)
- Onni täällä, romaani, Tammi (2005)
- Sun onnes tähden, romaani, Tammi (2004)
- Matka Viipuriin, tv-draama, TV-2 Teatteri (1994)
Tarhaelä(i)miä
Julkaistaan 20.7.2023
Kuinka hajallaan tämä lauma, kuinka outoja toisilleen ja outoja maailmaa vastaan, yhdessä ja erikseen. Ei sentään koko maailmaa vastaan, vaan niitä lukuja elämänkulussa, joihin he paiskautuivat, tömähtelivät, jäivät harhailemaan, joista putoilivat kuin oksille kohmettuneet pikkulinnut.
Irja Sinivaaran episodiromaani on viilto eräiden omituisten otuksien elämiin. Äidille ja hänen neljälle tyttärelleen ei riitä perheen sisäisen todellisuuden pohdiskelu. Heidän pitää sotkeutua, kunkin omalla tavallaan, elämän suuriin teemoihin. Oman huomionsa saavat ympäristöasiat, eläinten oikeudet, erinäiset miesjutut. Ja mitä siitä sitten seuraa, puhdistuuko omatunto, parantuuko maailma? Vai olisiko niin, että oman itsen sijaan onkin helpompi suunnata katse mahdollisimman kauas?
Meidän Maija, maailman matkaaja
2022
Maija Hyyryläinen syntyy Kotkassa joulukuussa 1925. Suomi on selviytynyt kansakuntaa raastavasta sisällissodasta. Kotkassa rakennetaan kivitaloja ja kaduilla naputellaan nupukiviä. Lapsena Maija saa elämänaikaisia ystäviä, ja menettää rakkaita ihmisiä. Nuori Maija pukeutuu monien muiden tavoin lottapukuun. Kotikadut särkyvät sodan pommituksissa. Rauhan aika ja usko paremmasta, usko Jumalaan, uteliaisuus kuljettavat Maijan kotikaduilta maailmaa matkaamaan, lähelle ja kauas.
Vaikka minne maailmassa
2021
Nuori leski Ester matkustaa pienokaistensa kanssa Torniosta kotiseudulleen Kotkaan. Millaista on valkoisen lesken elämä punaisessa kaupungissa? Esterin norjalaistaustainen toiseus, pelastusarmeijalaisuus, ilo tyttöjen lahjakkuudesta, pelko ja hätä heidän elämänvalinnoistaan kuljettavat tarinaa hellahuoneesta lukaaleihin ja sotienjälkeiseen aikaan.
Eletään vuotta 1939. Ester matkustaa aikuistuneiden tyttäriensä kanssa Helsinkiin. Pieni satamakaupunki on käynyt liian ahtaaksi sekä äidille että tyttärille, jotka ovat jo laulaneet kotikaupunkinsa Seurahuoneella ja Helsingin Kaivohuoneella; joita odottavat sataman valojen sijaan parrasvalot sotaa käyvän Euroopan suurissa saleissa.
Elämäkertaromaani Ester Valtosesta (1888–1978) on niitä kertomuksia, jotka liian usein jäävät parrasvalojen taakse, kertomus äidistä, joka uskoi, ohjasi, rakasti.