Sataprosenttisesti suomalainen                              

Katselen edelleen vanhoja karttoja. En myöskään ole päästänyt kädestäniSuomaata (2022).

”Täällä monet paikannimet edelleen olivat sekoitus suomea ja ruotsia ja toisinaan vieläkin useampia kieliä”, sanoo romaanin Suomaa kertoja Matts Mattsinpojan tultua Ruotsin puolelta Suomeen.

Kun haluaa nähdä oman tilansa ja antaa arvon toisellekin – juuri nyt – on voimaannuttavaa kuulla ”suomea ja ruotsia ja toisinaan vielä useampia kieliä”.

pitää kiireesti tilata DNA-testi

Mitenkä tähän havaintoon suhtautuisi puhtaan suomalaisuuden ihannetta kuvitteleva kansalainen? Siis siihen, että hänen suomalaisuutensa on yhtä ohutta kuin hänen käsityksensä suomalaisuudesta.

Matts Nevabackan kuvitteelliset ja todelliset jälkeläiset puhuvat yhä ruotsia äidinkielenään. Niin kuin myös saamelaiset, nykytiedon mukaan mitä suomalaisimmat, puhuvat yhä saamen kieliä.

Jos jonkun pitäisi pitää kuria suomalaisuuden puolesta täällä Suomen niemellä, niin juuri saamelaisten. Tietääkö Odinin sotilas sotivansa vieraalla maalla? Hänen pitää kiireesti tilata DNA-testi. Sen avulla saa selville etnisen taustan ja paljon muuta mielenkiintoista.

Vain hetki vanupuikon pyöritystä poskessa. Ja kaikki saattaa olla toisin. Suomen lippu pilottitakin hihassa alkaa liehua uudella tavalla.

Mihin kohtaan isänmaan historiassa kiihkeästi kansallismielinen määrittelee suomalaisuuden alkavaksi? Mietin nationalistin piirtämää aikajanaa vakavissani. Ajattelen tähän tapaan, että sano minulle kuinka hyvin tunnet jatkuvasti täydentyvää ja tarkentuvaa tutkimusta geneettisestä ja kulttuurisesta suomalaisuudesta, niin minä sanon sinulle kuka olet.

Geenitestin mukaan minä olen sataprosenttisesti suomalainen. Olen vähän pettynyt. Kavereilla on perimiä Euroopan kaikilta laidoilta ja kauempaa. No, onpa kanttia sanoa olevansa suomalainen, kysäistä ohimennen oletko sinä.

Keskustelin ystävän kanssa 1500-luvulla laaditun Carta marinan hurjasta, mielikuvituksen ylittävästä kuvastosta. Arvelimme Olaus Magnuksen saaneen aiheita karttansa kuvastoon Raamatusta, merenkulkijoiden kertomuksista ja pelosta tuntematonta kohtaan.

Olaus Magnus oli oppinut mies., katolisen paavin uskollinen kartanpiirtäjä. Ovatko nykyisen rotuopin kannattajat, joukossa myös oppineita, lukeneet läksynsä Raamatusta vai mustasta Raamatusta, sitä en tiedä. Raamattua on käytetty oikeuttamaan kolonialismia ja rotuerottelua, ja onhan isossa kirjassa muukalaisvihamielisiä lauseita.

Humaanissa lukutavassa enemmän ohjausta lähimmäisenrakkauteen ja monikulttuurista meininkiä.

Ja sen tiedän, että ihmisarvoa valikoivasti määrittelevä tyyppi on pelokas raukka.

Ethän, hyvä lukija, moiti Matts Nevabackaa, jos näkemykseni eivät sovi sinun pirtaasi. Hän on innoittajani, mutta ei laittanut sanoja suuhuni.