Vieraskynä: Oikeudenmukaista tiedonvälitystä?

TUULA RUONALA kommentoi ja laajentaa kirjoitusta Minäkin rakastan paljastuksia kysymällä minkä verran kirjailijalla pitäisi olla oikeus päättää teoksensa käytöstä.

Irja Sinivaara tarttuu tärkeään asiaan. Hän kirjoittaa blogissaan piittaamattomasta tavasta, jolla toimittajat esittelevät julkisuuden henkilön muistelmia ja elämäkertoja. ”Joskus sitä vaan toivoo, että sitaattioikeus olisi rajatumpi”, hän toteaa. Nyt on kyse Katri Helenan elämäkerrasta Katri Helena Laulaja. 

Teosta on käsitelty laajasti julkisuudessa, mutta siitä on johdonmukaisesti noukittu julkaistavaksi ja siteerattavaksi lähinnä Katri Helenan ja professori, kirjallisuudentutkija Panu Rajalan avioliitto. Tässä ei ole sinällään mitään väärää. Laki sallii siteeraamisen. Mutta sitä voi pohtia, minkä verran kirjailijalla pitäisi olla oikeus päättää teoksensa käytöstä silloin, kun koetellaan hyvän tavan mukaisia vaatimuksia tai siteeraamisen tarkoituksenmukaisuutta teoksen kannalta. ”Arvostettu laulaja ja arvostettu kirjailija olisivat ansainneet kirjalleen fiksumman vastaanoton”, Sinivaara kirjoittaa. 

Katri Helena herättää yleistä mielenkiintoa. Tämä tietysti supistaa hänen suojaansa julkisuudessa. Toimittajan työn ytimeen kuuluvat pyrkimys faktoihin ja oikeudenmukaiseen tiedon välittämiseen. Teoksesta poimitut pikkufaktat mediassa lienevät oikein, mutta oikeudenmukaisesta tiedonvälityksestä voidaan tässä yhteydessä olla eri mieltä.  Jälleen kerran kuljetaan viihde ja lehden myynti etunenässä. 

Onko viihteellisyyteen pyrkimisestä ja julkisuuden henkilön kaluamisesta tullut itseään ruokkiva profetia?  Kuka tai ketkä ovat alun perin määritelleet, että ihmiset haluavat lukea mediasta vain viihdettä ja paljastuksia ilman mitään taustoitusta? 

Moni toimittajataustainen henkilö on ryhtynyt kirjailijaksi, kirjoittanut romaaneita tai tietokirjoja. He taatusti lukevat paljon ja heitä tavataan kirjoittajapiireissä. Tätä taustaa vasten kuvittelisi, että hän arvostaa kirjailijaa, ei näe tarvetta sivuuttaa tätä. 

Vastoin tietoaan ja taitoaan toimittajat revittelevät arvostetun kirjailijan kirjoittamasta teoksesta ja sen päähenkilöstä yksityiskohdalla, joka teoksen tarkoitusperän kannalta ei ole huomattava.

Saavuttaako toimittaja näin toimien uuden ja mielenkiitoisen näkökulman, jolla on ajankohtaista kosketuspintaa lukijan elämään? Tarvitseeko Katri Helena elämäkerrallaan kohujulkisuutta? Tuskin. 

Tämäntapainen elämäkerran käsittely saattaa supistaa kirjan menekkiä. Kuinka moni Katri Helenan, sen ainoan oikean ”sinivalkoisen äänen”, ihailija uskoo toimittajan etiikkaan ja päivittelee, miksi juuri Katri Helena halusi tavoitella kohujulkisuutta. Ehkä tämä artistin vankkumaton ihailija ei toivokaan suosikkilaulajansa teosta äitienpäivä- tai syntymäpäivälahjaksi. Hän tietää jo kirjan sisällön.